субота, 22. март 2014.

Grebatori


Na početku ću odmah konstatovati, danas se poklonu u zube gleda. Sav taj materijalizam nas je uzeo pod svoje, i sve više nas steže. Ali, donekle smo i sami krivi za takvo stanje. Sitnica više nije dovoljna i svaki poklon se upoređuje sa prethodnim. Ono što si ti poklonio upoređuje sa onim što si dobio i obrnuto.

Svrstaću se u onu manjinu koja ne želi poklon i nekad joj bude neprijatno kada išta dobije. Ali zato volim da poklanjam. I da kupim, i da osmislim, i da napravim, pa onda tek zamotam i dam. Mašna i papir su uvek spremni, ali često drugačiji od onih gotovih, kupljenih, dosadnih, sjajnih, šuškavih, u koje su uvijali čokolade nekad u C marketu. Najodvratniji papir ikada. Celofan. Folija. Šta li je? I dalje postoji, u knjižarama, u vidu dugačkih štapova, na pola, pa urolano, pa zalepljeno seleotejpom, pa onda noktom guliš onaj reckavi početak, pa se taj isti početak pocepa, pa onda opet guliš, pa kad konačno skineš selotejp skine se i boja sa tog metalik celofana i onda na sredini rolne nemaš boju, nego se providi, a tebi treba 3/4 papira. Mašna mora da postoji na poklonu, ona je važnija od poklona. Mašna je tačka. Čudna, od trake, papira, trske, žičana, improvizovana, mašna je tu, makar kada ja zamotavam poklon.

Proces pakovanja je morao da dobije omanji, potpuno nevažan, omaž u ovom tekstu.
Proces pakovanja je nezasluženo ovde.
Proces pakovanja će možda dobiti sopstveni blog post.

Nočekivani obrt nastaje kada odneseš poklon. Postoje ljudi kojima se zaista dopadne dobijena kutija i njen sadržaj, ali ne umeju to da cene. Isto se dešava i sa onim popularnim guru ženskama koje žele saradnju sa svima, jer im utiče na internet saobraćaj. Poklon – saradnja. Sve sama kompetentnost, a osnovna kultura da je prošla pored njih, ne bi je konstatovale. Posebna grupacija (najčešće žena), koje bi dupe prodale na društvenim mrežama, samo da nešto dobiju za džabe. U stanju su da te kuju u zvezde, iako nisi to zaslužio, samo da bi se ogrebale za neki odevni predmet, preždereavanje, ili kućni aparat. U svemu tome jadnost dostižu u menšnovanju po internetima, ali samo ukoliko je u pitanju neki opak brend. Mreže se ore hvalospevima, a najviše klišeima samoproklamovanih novinarki, jer drugačije ne umeju. Svakodnevno se duboko klanjaju pojedincima koji ne vrede, u tolikoj meri da im preti lumbago, išjas, a i spondiloza. Šteta je što relevantnost nemaju, pa sopstveni afinitet i prijateljske veze diktiraju njihove presmešne ode. Postoje izuzeci, ali bagra preovladava. Šteta je što se novonastala zanimanja uzdižu na nivo divljenja glupostima, gde blog vrišti: ,,izvini, drži me za pertle da se dovoljno dobro smestim?''

Načine kombinovanja i uklapanja dotičnih ne bi trebalo osporavati, jer su individualna stvar, ali načine poslovanja bi trebalo prokomentarisati. Najveća glupost je davanje prostora tim personama na određenim skupovima, gde elaboriraju jedan njihv dosadan dan kada su odlučile da kliknu na sign up. Možda je ta odluka za nekoga apsolutna nepoznanica, ali velika većina prisutnih je nadam se svesna gluposti koje slušaju. O da, upravo te ličnosti poklonu u zube itekako gledaju, itekako menjaju mišljenja i nikakvi su preduzetnici. A slučajno dobijene mogućnosti im dozvoljavaju drugačije. Više se ceni ta korejska tekstilna industrija i kineski fejsbuk šverc od jedinstvenog truda i ideje. Nekad je lakše reći ne. U grebatorskom smislu, nikad.



MM


image source: tumblr.com